Cazul de sclavie din Maramureș | Șase persoane au fost reținute și două sunt sub control judiciar / Projekt Maramureș: Tinerii au spus cum erau puși să muncească sau cum li se lua farfuria din față / Ministrul Muncii: Familiile copiilor se îndreaptă către România

Publicat: 28/08/2019, 20:09

Surse judiciare au precizat, pentru Mediafax, că șase persoane au fost reținute și două au fost plasate sub control judiciar de DIICOT, în urma audierilor din dosarul de abuz Projekt Maramureș.

Unul dintre cetățenii germani suspectați în cazul de sclavie din Maramureș, bărbatul, este reținut, iar soția acestuia este sub control judiciar.

Minorii audiați de DIICOT în dosarul de sclavie din Maramureș au relatat în fața procurorilor cum erau puși să muncească și să care pietre și lemne, cum erau închiși în camera de pedeapsă, sau cum li se lua farfuria din față când nu mâncau suficient de repede.

Procurorii DIICOT au audiat, potrivit unor surse judiciare, patru copii, care au povestit cum erau chinuiți în centrul din cadrul proiectului social Projekt Maramureș.

Unul dintre tineri a povestit că nu a spus nimănui ce se intampla în centru deoarece regula era să nu dețină nimeni telefon, iar în primele patru luni nu aveau voie să-și contacteze familia. Atunci când vorbeau totuși cu familiile lor, ei erau supravegheați și nu puteau spune ce îndurau în centru.

sclavie

De asemenea, un tânăr a încercat să fugă pentru că a fost pus să muncească în condiții grele și, drept pedeapsă, a fost închis într-o cameră de pedeapsă aflată la o distanță de 5 minute de mers pe jos de centru.

Acolo, tinerii pedepsiți sunt închiși și nu pot merge nici la toaletă decât dacă bat la ușă și deschide supraveghetorul.

În privința activităților la care erau supuși tinerii, aceștia au spus că aveau program care începea la ora 8 dimineața și, până la ora 18, erau puși să care pietre, beton, lemne.

Altul a precizat că a fost lovit de mai multe ori fără motiv și a rămas 3 săptămâni la izolare pentru că a spus că nu mai poate lucra pentru că este prea obosit. Supraveghetorii l-au lovit până i-a curs sânge din nas.

sclavie

De asemenea, tinerilor care nu mancau suficient de repede li se lua farfuria din față. Cu toate astea, erau certați că sunt prea slabi și nu trebuie să arate că sunt supuși unor rele tratamente.

Tinerii nici nu au primit tratamente medicamentoase, deși ar fi trebuit și nici nu au mers la școală sau participat la activități educative. Unul dintre minori a povestit că a primit un tratament medicamentos în Germania pe care trebuia să îl urmeze și în România, însă supraveghetorii l-au confiscat.

Mai mult, o tânără a spus cum a fost pusă să rupă așchii de lemn cu mâinile, apoi să le aranjeze și să facă ordine. Toată ziua a trebuit să facă acest lucru.

sclavie

Când tinerii refuzau să lucreze, erau loviți deoarece, potrivit supraveghetorilor, munca era obligatorie. Unul chiar a încercat să se sinucidă, înghițind 30 de pastile găsite într-un sertar al supraveghetorilor sau a încercat să se taie cu o lamă pe brațe.

Unul dintre cetățenii germani suspectați în cazul de sclavie din Maramureș, bărbatul, a fost reținut. Este cea de-a patra persoană reținută în acest caz. Ambasada Germaniei din România a fost anunțată despre acest caz, anunță DGASPC Maramureș, copiii urmând să aibă parte de asistență socială până la preluare.

Mai multe percheziții au avut loc, marți, în Maramureș, la un grup infracțional bănuit de trafic de persoane, din care fac parte și doi cetățeni germani, soț și soție. Grupul este suspectat că aducea copii din Germania pentru „reeducare”, dar îi folosea pentru munci epuizante. Copiii erau ținuți în sclavie, umiliți și bătuți.

Budăi: Familiile copiilor se îndreaptă către România. Am trimis Corpul de Control

Ministrul Muncii Marius Budăi a declarat pentru Mediafax, că a trimis Corpul de Control la AJPIS, structură din cadrul Ministerului Muncii, care a acordat autorizație de funcționare programului din Maramureș, unde ar fi fost abuzați 4 copii. Ministrul a mai spus că familiile minorilor sunt în drum spre România.

„Autoritatea Națioală pentru Protecția Drepturilor Copilului a fost sesizată de către DGASPC Maramureș în datele de 23 și 26 august cu privire la situația a patru copii, cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani, pentru care DIICOT Maramureș a solicitat plasament în regim de urgență, datorită faptului că existau suspiciuni de victime ale traficului de minori. Faptul că autoritatea respectivă avea o autorizare de funcționare, sau acreditare din partea AJPIS (Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Maramureș, n.r.), așa cum era legislația atunci, nu înseamnă că ei nu trebuiau să respecte ulterior tot ceea ce înseamnă drepturile omului”, a declarat Marius Budăi, pentru Mediafax.

Ministrul Muncii a precizat că nu poate oferi mai multe informații deoarece există o anchetă în derulare, însă a subliniat că părinții minorilor care ar fi fost abuzați sunt în drum spre România.

„Cu ajutorul colegilor din Ministerul Afacerilor Externe și din Ministerul Justiției am luat legătura cu Ambasada Germaniei, care a luat legătura cu familiie copiilor, iar aceștia se îndreaptă către România. Este important de spus că acești copii au ajuns acolo în urma unor hotărâri judecătorești emise de o instanță din Germania. Eu am trimis Corpul de Control la AJPIS, care își va începe activitatea de control la Maramureș joi dimineață”, a mai precizat Budăi.

„În ceea ce privește furnizorul de servicii, din informațiile primite de la DGASPC Maramureș, reprezentanții Autorității Tutelare din Germania monitorizau plasamentul acestor copii prin vizite perioadice”, a completat ministrul.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Rusia ATACĂ România?! Putin nu mai blufează: România este o țintă militară
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Noor Inayat Khan, prințesa spioană. A strigat „Libertate” înainte să fie împușcată în cap de...